30 Temmuz 2013 Salı

C. W. Gortner - Son Kraliçe


Kastilya Kraliçesi Juana, ülkesinde tahta geçecek olan son İspanyol asıllı kraliçe, yüzyıllar boyunca çarpıcı mitlere konu olan gizemli bir şahsiyet olmuştur. Kocasını kaybettikten sonra deliye döndüğüne dair efsanenin yoksunluk içindeki dulu muydu yoksa tarih zamanının ötesinde bir kadını yanlış mı değerlendirmişti? C. W. Gordner bu romanda, Kraliçe Juana mitlerine meydan okuyup onu saran esrarı çözerek daha henüz anlamaya başladığımız cesur ve kararlı bir kadın ortaya koyuyor.

İspanya Kraliçesi İsabel ve Kral Fernando'nun üçüncü çocuğu olan Juana ailesinin amansızca krallıklarını birleştirme mücadelesinin ortasında doğdu, Granada'nın düşüşüyle Kolomb'un keşiflerine tanıklık etti. On altı yaşındayken, tıpkı en küçük kardeşi Aragon Prensesi Catherine'in VII.Henry'nin eşi olmak üzere İngiltere'ye gönderildiği gibi ailesinin İspanya'yı güçlendirme stratejisinin bir parçası olarak Flandra Arşidükü Philip'le evlendirildi ve Flandra'ya gönderildi. Juana, Habsburg İmparatorluğu'nun tek varisi olan genç ve yakışıklı eşinde beklenmedik bir aşkı ve tutkuyu buldu. İlk başta, çocukları ve Flandra'daki yaşamından memnundu. Fakat trajedi patlak verip İspanya tahtını miras aldığı zaman Juana kendini kocasına karşı bir güç savaşı içine düşmüş buldu ve bu savaş Avrupa'daki baş monarkları da içine katarak büyüdü. Zekası ve gururu kendisine karşı bir silah olarak kullanıldı ve Juana her şeyine mal olsa bile kraliyetini güvenceye almaya ve İspanya'yı yıkımdan kurtarmaya yemin etti.

Kendisine hayran bırakan ve yaşadıklarıyla an be an insanı şaşırtan bir kraliçe Deli Juana. 
Eğer İspanya tahtının varisiyseniz kime güveneceğinizi bilemezsiniz, en yakınınıza bile. 
Ve kendinizi bir anda akıl almayacak entrikalarla dolu bir mücadelede bulabilirsiniz. 
 Yazımı iki yılda tamamlanan "Son Kraliçe" ayrıntılarla dolu ve Deli Juana olarak tarihe geçse de bir kadın olarak verdiği mücadele ve hisleri etkileyici bir şekilde yansıtılmış okunası bir kitap.


Hiç yorum yok:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...